Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder
Hoe stimuleer je gezond gedrag tijdens het werken?

Hoe stimuleer je gezond gedrag tijdens het werken?

Hoe stimuleer je gezond gedrag tijdens het werken?

Een interview met OchtendMensen-directeur Mark Leemans, door Ochtendmensen-adviseurs Fenna Reuvers en Noëlle van den Boom

De maand november van 2020 staat bij de OchtendMensen van TwynstraGudde in het teken van gezond en vitaal leven en werken. Elke week van deze maand belichten we een ander thema. Deze week staan we stil bij het thema gezond gedrag tijdens het werken. Hoe stimuleer je gezond gedrag? Wat doen OchtendMensen om gezond en fit te zijn? En hoe houd je jezelf fit tijdens het thuiswerken? Wie anders dan OchtendMensen-directeur Mark Leemans kan ons van antwoorden voorzien op deze vragen…

Wat betekent een gezonde leefstijl voor jou? Hoe houd jij je daarmee bezig? 

“Voor mij gaat het om een gezonde leefstijl op twee niveaus. Ten eerste op persoonlijk niveau. Een gezonde geest in een gezond lichaam werkt voor mij. Ik check bewust bij mezelf of ik me mentaal goed voel en of ik mijn werkdagen op een voor mij prettige en werkende manier heb ingedeeld. Daarnaast beweeg en sport ik veel en merk dat als ik dat niet doe, ik minder goed functioneer. Dit zijn echt voorwaarden om op een goede manier mijn werk te blijven doen.

Het tweede niveau is het niveau van de organisatie, waarbij ik denk dat het werk wat onze jonge professionals doen bijna te vergelijken is met topsport. Het werk is impactvol. Daar is een mentale frisheid voor nodig. Ik denk dat je die frisheid in je hoofd hebt, als je deze ook in je lichaam hebt.

Hoe probeer je die gedachte aan de jonge professionals van OchtendMensen mee te geven?

“Op verschillende manieren. Iedere adviseur heeft een eigen leidinggevende uit het MT en een ouderejaars adviseur als buddy, waardoor we de individuele aandacht goed en bewust georganiseerd hebben.

Een issue als werkdruk of stress verschilt heel erg per persoon. Dat heeft te maken met werk, maar vaak ook met andere omstandigheden buiten werk. Als werkgever ga je daar niet over, maar het heeft wel invloed op hoe iemand functioneert op het werk. Wij proberen zo’n band te creëren dat onze adviseurs ons open laten weten hoe het met hen gaat.

Daarnaast is er vanaf dag één in elke kick-off en opleiding aandacht voor de balans tussen werk en privé. We vinden dit een belangrijk thema. En zeker aan de start van je werkcarrière is het een thema dat onder druk komt te staan. Adviseurs moeten gaan herkennen wat voor hen werkt en wat niet werkt.

Wat zijn, naast aandacht op de werk-privé balans, specifieke activiteiten die bij OchtendMensen georganiseerd worden? En zit daar een gedachte achter als organisatie?

“We bieden verschillende soorten en vormen van activiteiten, ontspanning en ontmoeting actief aan. Momenteel organiseert onze sportcommissie bijvoorbeeld het Christmas Countdown Program, waarin elke week een (digitale) sportactiviteit door een collega wordt georganiseerd voor de werkdag begint. Onze adviseurs geven daar zelf invulling aan.

Maar het is wel een interessante vraag: Gaan we nou wielrennen met elkaar om het sporten of om de gezelligheid? Laten we eerlijk zijn: om de gezelligheid, toch? Als iemand als ontspanning het nodig heeft om naar een museum te gaan of graag een wandeling maakt, ben ik niet degene die gaat zeggen dat je om 08.00 uur aan yoga of een hardloopklasje mee moet doen. Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Mijn manier is sport: dat is hoe ik in de wedstrijd sta, met vele OchtendMensen. Maar ik wil ook ruimte bieden aan andere manieren van ontspannen.”

‘Alles wat we kunnen doen om mensen in beweging en naar buiten te krijgen, doen we ook. Maar het bindingselement en het samen bezig zijn zitten er zeker ook in, omdat ik denk dat dat ook bijdraagt aan gezond zijn en lekker in je vel zitten.’

Maar bieden we het Christmas Countdown Programma aan omdat we het vooral gewoon leuk vinden, of zit daar een gedachte achter?

“We hadden onze medewerkers ook elke week een wijnpakket kunnen sturen; dat is ook goed voor de ontspanning. Maar het Christmas Countdown Program is wel degelijk gerelateerd aan het feit dat je de hele dag achter je beeldscherm zit en je ook andere dingen moet doen om balans te vinden. Zitten is het nieuwe roken, daar ben ik me heel erg van bewust. Dus alles wat we kunnen doen om mensen in beweging en naar buiten te krijgen, doen we ook. Maar het bindingselement en het samen bezig zijn zitten er zeker ook in, omdat ik denk dat dat ook bijdraagt aan gezond zijn en lekker in je vel zitten. Nu in de Covid-tijd nog meer dan anders.”

In deze Covid-tijden waar we non-stop thuiswerken en de herfst als een bom inslaan, is het extra lastig om van je stoel af te komen en te bewegen. Hoe houd jij je jezelf fit en gezond tijdens het thuiswerken? (Vraag van de week) 

“Door gedisciplineerd te plannen. Net als mijn werkafspraken, plan ik mijn sport ook gewoon. Dat is voor mij net zo belangrijk als een werkafspraak. Doordat ik het inplan, weet ik ook dat ik het ga doen. Daar ben ik bewust mee bezig. Ook omdat ik weet dat als ik het niet doe, dit direct impact heeft op mijn productiviteit, humeur en alertheid. Dan heb ik er last van.”

En tot slot: Welke tips heb jij nog voor ons om aan de slag te gaan met preventie en een gezondere leefstijl?  

“Elke ochtend en avond loop ik een ronde met de honden. Zo zorg ik ervoor dat ik de dag met een leeg hoofd begin, maar ook bewust mijn werkdag afsluit.

Vroeger kon ik er heel erg tegen opzien als ik in het weekend nog iets moest doen voor werk. Vervolgens was ik daar het hele weekend mee bezig. Daar heb ik van geleerd dat je de dingen die door je hoofd blijven zeuren beter direct kan tackelen. Je hoofd leegmaken is echt belangrijk!

En dan nog een Covid-werktip: verdeel je werk over de dag naar tijden die voor jou werken. In deze tijd kan je spelen met je werktijden: wat zijn momenten dat je energiek bent en wat zijn juist momenten dat je die energie niet hebt? Probeer dat te benutten!”

'Het werk wat onze jonge professionals doen, is bijna te vergelijken met topsport. Het werk is impactvol. Daar is een mentale frisheid voor nodig. Ik denk dat je die frisheid in je hoofd hebt, als je deze ook in je lichaam hebt.'

Mark Leemans - Directeur OchtendMensen

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven