Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder
Hybride werken past goed bij Ochtend­Mensen

Hybride werken past goed bij Ochtend­Mensen

Hybride werken past goed bij Ochtend­Mensen

Door Julia Boswinkel, adviseur OchtendMensen, augustus 2022

De afgelopen jaren is onze manier van werken compleet veranderd door de Corona-crisis. Toen de Corona-pandemie ons noodgedwongen vanuit huis liet werken, bleken hier (ondanks het gemis van fysieke ontmoetingen met collega’s) ook een aantal voordelen uit. Veel bedrijven hanteren nu dan ook een hybride vorm van werken, waarbij medewerkers fysiek werken op kantoor combineren met werken thuis en/of op een andere locatie. Ook OchtendMensen werken vaak in hybride vorm: bij opdrachtgevers, op onze kantoren in Amersfoort en Den Haag of vanuit huis.

OchtendMensen-adviseur Julia Boswinkel woont in de Randstad en werkt sinds een paar maanden via OchtendMensen bij opdrachtgever Dokterszorg Friesland in Heerenveen. Zij vertelt hoe hybride werken haar helpt om het optimale uit haar opdracht te halen.

Hybride werken in mijn opdracht

Als adviseur woonachtig in de Randstad lijkt een opdracht in het Friese Heerenveen een hele onderneming. Daarom hebben mijn opdrachtgever en ik afspraken gemaakt over hybride werken: de helft van de tijd werk ik op de locatie van mijn opdracht en de andere helft vanuit huis. Mijn treinreis van en naar Heerenveen mag ik ook als werktijd gebruiken: wel zo efficiënt! En met mijn manager bij OchtendMensen heb ik de maatwerkafspraak dat ik voor deze opdracht in de eerste klas van de trein mag reizen, zodat ik tijdens mijn reistijd ook echt goed kan werken.

Effectief hybride werken: hoe richt ik mijn dagen in?

Binnen mijn opdracht heb ik te maken met drie verschillende ‘werkomgevingen’:
– De treinreis van de randstad naar Heerenveen en retour
– Bij mijn opdrachtgever in Friesland
– Thuis.

Ik bepaal tijdig welke werkzaamheden ik het best in welke omgeving kan uitvoeren. Dat ziet er ongeveer als volgt uit:

De treinreis van de randstad naar Heerenveen en retour: werkdag goed voorbereid starten en afsluiten
Op een reisdag spendeer ik zo’n drie uur in de trein; ik vind dit ideaal om mijn werkdag goed voorbereid te beginnen én af te sluiten. Zoveel mogelijk richt ik mij in deze tijd op mijn belangrijkste taken.
Zoals Rick Pastoor beschrijft in zijn boek GRIP (één van de kerntrajecten van mijn opleiding bij OchtendMensen), kan je beter eerst groot belangrijk werk doen voordat je aan kleinere taken begint. “Er is geen eenvoudigere manier om meer belangrijk werk gedaan te krijgen dan groot belangrijk werk consequent voorrang te geven in je agenda.”, aldus Pastoor.
Mijn treinreis biedt een mooi moment om dit fenomeen te toetsen. Moet ik overleggen voorbereiden of staat er een grote taak op mijn to-do lijst? Dan doe ik dat dus in de trein. Afgerond? Dan heeft dit gelijk een positief effect op mijn productiviteit de rest van de dag: win-win!

Bij mijn opdrachtgever in Friesland: persoonlijk contact en meegaan in de dynamiek van de dag
Eenmaal in Friesland laat ik mij leiden door ‘de waan’ van de dag: collega’s die binnenlopen, overleggen die uitlopen of een spoedvraag tussendoor. Deze dynamiek vraagt om een andere manier van werken: geen focuswerk, maar praktijkbezoeken, werkoverleggen en het ophalen van informatie. En als ik dan toch op locatie ben, dan spendeer ik mijn vrije momenten graag aan het bijpraten met collega’s. Dit persoonlijke en directe contact levert vaak waardevolle informatie op en leidt tot concrete werksafspraken.

Thuis: ongestoord uitwerken en ruimte voor gezonde beweging
Het is belangrijk om balans te creëren in je werkweek. Mijn werkdagen in Heerenveen zijn lang en mijn agenda is over het algemeen goed gevuld. Op mijn thuiswerkdagen probeer ik hier rekening mee te houden. Ik slaap langer uit, neem een goede lunchpauze en ik ga tussendoor wandelen of sporten. Tussentijds bewegen wordt door OchtendMensen zeer aangemoedigd. Daarnaast verdeel ik mijn werkdag thuis in tijdsblokken waarin ik ongestoord (lees: geen werktelefoon, collega’s of medereizigers) zaken uitwerk. En natuurlijk heeft OchtendMensen gezorgd dat ik thuis een beeldscherm met toetsenbord heb, en een bureau met goede bureaustoel.

Hybride werken werkt voor mij op deze manier erg goed. Door mijn werkzaamheden in verschillende blokken op te delen afhankelijk van mijn werkomgeving, haal ik het optimale uit mijn werkdagen en werkweek.

Waarom past hybride werken goed bij OchtendMensen?

OchtendMensen zijn nieuwsgierig. We willen nieuwe dingen leren, verschillende organisaties leren kennen en onze belevingswereld vergroten. Hybride werken biedt de mogelijkheid om opdrachten verder weg van huis te doen zonder dat we daar onnodig veel (inefficiënte) reistijd en energie aan kwijt zijn. Hierdoor treden we makkelijker buiten ‘onze bubbel’ en ontdekken we nieuwe plekken en organisaties die in de eerste instantie te ver van ons verwijderd leken. En al moeten we hiervoor soms een uurtje eerder uit bed, dan hebben wij daar als échte OchtendMensen natuurlijk geen last van.

En op de vrijdag werk ik met alle OchtendMensen op ons gloednieuwe kantoor in De Nieuwe Stad in Amersfoort. Dan runnen we ons bedrijf met elkaar of volgen we opleiding. Als dat geen afwisselende en dynamische werkwerken zijn…

Wil je meer weten over OchtendMensen? Meld je dan aan voor één van onze digitale inhousedagen. En wil je daarna solliciteren? Dat kan hier.

"Door mijn werkzaamheden in verschillende blokken op te delen afhankelijk van mijn werkomgeving, haal ik het optimale uit mijn werkweek."

Julia Boswinkel - Adviseur OchtendMensen

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven