Geen nood, je bent op de juiste plek.
Adviestalent is vanaf 1 november 2019 doorgegaan als OpMorgen

Verder
Positief effect van thuiswerken tijdens Covid-19: Sporten na je werk!

Positief effect van thuiswerken tijdens Covid-19: Sporten na je werk!

Positief effect van thuiswerken tijdens Covid-19: Sporten na je werk!

Interview met Marcel Bours, adviseur OchtendMensen en coach en trainer bij The Kettlebell Club 

Voor de mensen die jou nog niet kennen: Wie is Marcel Bours en wat betekent een gezonde leefstijl voor jou?  

Ik ben Marcel, 28 jaar, woon in Nijmegen en ben alweer 2,5 jaar adviseur bij OchtendMensen, het jongtalentenbureau van TwynstraGudde. Op dit moment doe ik een opdracht bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar ben ik betrokken bij project- en programmabeheersing voor het programma Vrachtwagenheffing. Voor deze opdracht zit ik normaal gesproken (niet in Covid-19-tijd red.) veel in Den Haag, en dat is meteen een mooi bruggetje naar ons gesprek. 

Vertel, wat is voor jou het bruggetje naar dit gesprek over een gezonde leefstijl 

Momenteel werk ik veel vanuit huis en uit het thuiswerken haal ik een positief effect. Ik sla het treinreizen van Nijmegen naar Den Haag nu over. Het vele onderweg zijn, heeft best veel impact op mijn gezondheid. En dat heb ik eigenlijk pas in de gaten nu ik bijna niet meer reis. Ik houd nu meer tijd over voor mijn hobby’s en ervaar een betere werk-privé balans. Het heeft mij bijvoorbeeld de mogelijkheid geboden om twee avonden per week les te gaan geven bij The Kettlebell Club. Eerder kwam ik na een dag werken pas later op de avond thuis en was ik ’s ochtends alweer vroeg op pad. Het kostte mij dan best veel fysieke én mentale energie om mijzelf van de bank te slepen en te gaan sporten. Nu klap ik aan het eind van de dag mijn laptop dicht, is het in mijn hoofd veel rustiger en heb ik mentaal en fysiek meer energie over voor gezonde activiteiten, zoals sporten. 

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. En met beweging houd ik mezelf niet alleen fysiek maar ook mentaal fit.

En wat motiveerde jou in de tijd dat je veel onderweg was, om jezelf toch na het werk van die bank af te slepen? 

Ik ben erg gemotiveerd om gezond te blijven. Hier spelen verschillende factoren een rol in, waaronder een blessure die ik opliep toen ik net een aantal maanden aan het werk was. Toen ik begon met werken, merkte ik dat ik veel meer zat op een dag, zowel achter de laptop als tijdens het reizen. Binnen een half jaar ben ik door mijn rug gegaan tijdens het sporten als gevolg van het vele zitten. Ik geloof er door mijn eigen ervaring in dat een mens niet gemaakt is om hele dagen stil te zitten. De uitspraak “zitten is het nieuwe roken” kennen we inmiddels allemaal. Daarnaast denk ik dat ons lichaam en onze geest gezonder blijven als we bewegen. In beweging staan we veel dichter bij onze ‘roots’. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. En met beweging houd ik mezelf niet alleen fysiek maar ook mentaal fit. 

Bewegen helpt jou dus niet alleen om fysiek fit te blijven, maar er zit ook een mentale kant aan voor jou. Kun je daar iets meer over vertellen?   

Jazeker. Ik merk in mijn werk en ook hiervoor tijdens mijn studie, dat ik graag na een drukke dag ’s avonds ga sporten. Na een drukke dag zit mijn hoofd helemaal vol en na het sporten op de fiets terug naar huis merk ik dan op: “Hé, wat was er vandaag eigenlijk allemaal? Oh ja, het was super druk vandaag, maar ik ervaar nu ruimte en rust”. Het is dan lekker leeg in mijn hoofd. Ik gebruik het sporten dus ook om de knop om te zetten naar een andere modus. Lekker even alles van mij af laten glijden. Dat uurtje sporten, maakt dat ik beter slaap en dat ik de volgende dag weer fris begin.  

Je bent overgestapt van crossfit naar lesgeven bij The Kettlebell Club, nu als coach. Wat motiveert jou om dit naast je werk te doen? 

Het was tijd voor nieuwe energie. Ik denk dat na een periode weer ruimte maken voor iets nieuws een normaal patroon is. Dat geldt niet alleen voor afwisseling in mijn werk, maar ook voor mijn sport. Daarnaast heb ik het altijd leuk gevonden om mensen te helpen en heb ik een achtergrond in crossfit en affiniteit met voeding en bewegingswetenschappen. Ik ben de uitdaging aangegaan om mijn kennis en kunde samen te voegen als coach. Wat ik ontzettend gaaf vind om te doen, is energie delen met mensen. Dat zie ik ook als parallel naar mijn rol in de werkopdrachten die ik doe. In essentie komt het neer op mensen verder helpen en samen ergens naartoe werken.  

Jij hebt sport geïntegreerd in jouw leven. Ik kan me voorstellen dat mensen nog erg aan het zoeken zijn naar wat hierin voor hen goed werkt. Heb jij een tip die je wilt meegeven? 

Doe iets wat je leuk vindt. In sportscholen kwam ik vaak mensen tegen die zeiden: “Ik ben er weer, want ik moet van mijn partner vijf kilo afvallen”.  Ik denk dat als je iets zoekt waar jijzelf energie uithaalt en dat je leuk vindt om te doen, je het makkelijker volhoudt en dat dat jou het meeste oplevert. Ondanks dat het je energie kost, levert het je dan ook altijd weer energie op. Doe geen dingen waar je met tegenzin naartoe gaat; dan is volhouden een stuk moeilijker. 

Hoe kijk jij naar hoe OchtendMensen voor haar medewerkers bezig is met thema’s als preventie, vitaliteit en gezondheid? 

Ik denk dat wij als organisatie met veel jonge professionals bewust bezig zijn met gezondheid, maar ook met andere thema’s van deze tijd, zoals duurzaamheid. Dat uit zich in de sportlessen die we met elkaar (digitaal) geven en volgen, het wielrennen met elkaar, maar ook bijvoorbeeld de vegetarische lunch. Ik denk en vind dat we veel leuke activiteiten ondernemen met elkaar met gezondheid en vitaliteit als focus. 

En Marcel, jij bent nu ook aangewezen als één van de sportcoaches bij OchtendMensen. We kunnen bij jou krachttraining volgen, via Teams vanuit onze huiskamer. Wat kunnen mensen verwachten als ze hieraan mee gaan doen?  

Dat is een half uur compleet afzien. (Marcel zegt dit met een knipoog… al zijn de lessen best taai, moeten we toegeven red.). Mijn trainingen zijn gefocust op rompstabiliteit en een correcte techniek. Vanuit een sterke basis kun je een lichaam veilig belasten. Ik wil mensen iets meegeven wat ze ook buiten mijn trainingen zelf kunnen gebruiken in de sportschool of thuis. 

Wat ik ontzettend gaaf vind om te doen, is energie delen met mensen. Dat zie ik ook als parallel naar mijn rol in de werkopdrachten die ik doe. In essentie komt het neer op mensen verder helpen en samen ergens naartoe werken.

Marcel Bours - Adviseur OchtendMensen en trainer/coach The Kettlebell Club

Meld je aan voor één van onze thema-nieuwsbrieven